DOLAR 34,1910 0.2%
EURO 37,1168 0.09%
ALTIN 2.977,590,80
BITCOIN 23214380,49%
  • HESAP
Bu bir başarı hikâyesi

Bu bir başarı hikâyesi

29.05.2024 11:13
Bu bir başarı hikâyesi
0

BEĞENDİM

Avusturya ile Türkiye arasında işgücü anlaşmasının 60. yıldönümü Viyana’da düzenlenen bir programla kutlandı. Programda Türkiye’den Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Avusturya Aile Bakanı Susanne Raab, Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun ve YTB Başkanı Abdullah Eren konuşma yaptılar.

Efe Turumtay, Tuncay Gören ve Alper Yakının müzik dintetisi sunduğu programda iş dünyasından akademiye, spordan kültür ve sanata kadar çeşitli alanlarda bütün diaspora mensuplarının başarılarını onurlandırmak adına temsili plaketler takdim edildi. 

Vatan uzaktı fakat gönüller yakındı

Türkiye Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş:

“Türkler buraya geldiklerinde en fazla birkaç sene kalacak “gastarbeiter”lardı. Ancak geri dönülemedi, yıllar geçti ve Anadolu’nun insanları ikinci, üçüncü nesil olarak bu topraklarda gözlerini açtı. Vatan uzaktı ancak gönüller yakındı.

Buradaki Türk toplumu iki ülke arasındaki ilişkileri güçlü kıldı, siz güçlü kıldınız. Burada yaşayan Türkler, Avusturya’nın ayrılmaz bir parçası oldu.”

“Türkiye ve Avusturya kadim ilişkilere sahip iki ülkedir. Bu yıl, iş gücü anlaşmasının 60. yılı olmasının yanı sıra Türkiye-Avusturya dostluk anlaşmasının yüzüncü yıl dönümüdür. Yüz yılı geride bıraktığımız bu süreçte, eğitimden güvenliğe; ekonomiden sanata pek çok alanda iş birliği kurduk. İki köklü devlet arasındaki ilişkiler iş gücü anlaşmasıyla başka bir boyut kazandı ve buradaki Türk toplumunun temeli atılmış oldu.”

Avusturya Aile Bakanı Susanne Raab:

“Son dönemlerde Türk kökenli bir çok insanın Avusturya’da ikinci bir vatan bularak toplumsal hayatın bir parçası haline geldiğini görüyoruz. Marx Frisch’in “Biz işçi istedik ama insanlar geldi.” değerlendirmesi olmuştu. Bu insanlar yeni bir yerde yeni bir yaşam kurarak bulundukları yeri ikinci bir vatan edindiler. Ve bize gösterdiler ki kendi köklerinden vazgeçmeden Avusturya’da yaşayabilmek, Avusturya için yaşamaktır.”

Türk Diasporasının 60. Yılı programında iş dünyasından akademiye, spordan kültür ve sanata kadar çeşitli alanlarda bütün diaspora mensuplarımızın başarılarını onurlandırmak adına temsili plaketler takdim edildi. 

Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun:

“Avrupa’ya göç eden Türkler günlük hayatta pek çok sorunla karşılaştılar. Sadece burada değil Almanya’da, Fransa’da da bunları yaşadılar. ‚Heim‘ denilen yurtlarda yaşıyorlardı. Bugün gelinen noktada, Avusturya kökenli Türklerin olduğu, burada güvende hissettikleri, var olan sorunları beraber çözmeye gayret gösterdikleri bir toplum ortaya çıktı. Çocukları doktor, mühendis, siyasetçi veya topluma katkı sağlayan pek çok önemli kişi haline geldi.”

YTB Başkanı Abdullah Eren:

“Türkler, misafir işçilikten kalıcı yurttaşlığa uzanan bu 60 yıllık yolu ülkedeki Avusturyalı diğer yurttaşlarla birlikte yürümüş, Avusturya için birlikte üretmiş ve ortak bir gelecek hayaliyle fedakârca çalışmıştır.”

“Göçmenlikle başlayan bu serüven, Türklerin Avusturya’nın asli ve vazgeçilmez unsurlarından biri haline gelmesiyle devam etmiş; bu süreçte Avusturya Türk Toplumu camiler, kültür merkezleri, medya organları ve oluşturdukları neşriyat ile etkisi yadsınamaz bir etkileşimi de başlatmışlardır.”

“Türk toplumu, Avusturya’da ekonomiden siyasete, sivil toplumdan akademiye, kültür-sanattan spora kadar pek çok farklı alanda sağladıkları muazzam katkılarla bizleri gururlandırmaktadır. Kurdukları 6.400’e yakın işletme ve Türk müteşebbislerin sağladıkları 10 bini aşkın istihdam imkânı ile Türkler, Avusturya ekonomisine hayatî bir güç katmaktadır.”

En az 10 karakter gerekli